Havermoutkoekjes met noten en witte chocolade

havermoutkoekjes

Overheerlijke koekjes die gezond zijn? Het lijkt wel een droom. Maar niet alle dromen zijn bedrog, als je dit recept uitvoert en met glans slaagt, nadat je de krakend warme havermoutkoekjes uit de oven haalt. Ik hou van koken en dan voornamelijk bakken, als alles meezit en mijn desserts niet mislukken. In de voorbije paasvakantie hield ik mij bezig met wat experimenteren in de keuken, wat resulteerde in heel wat lekkers, nog in blije verwachting op Birds4Free.

 Ingrediënten voor een doos vol koekjes

DSC05339

 

– 150 g havermout

– wat para- en hazelnoten

– (witte) chocolade (druppels)

– 100 g bruine suiker

– 100 g kristalsuiker

– 125 g boter

– 150 g bloem

– 2 eieren

– 1 zakje bakpoeder

Bij deze lijst moet ik toch even bij vermelden dat de extraatjes als chocolade en noten helemaal zelf te bepalen zijn. Ik maakte de koekjes al twee keer en kwam er uiteindelijk achter dat witte chocolade hen zoeter en lekkerder maakt. Noten geven er iets knapperigs aan, dan voornamelijk de hazelnoten. Je kan de havermoutkoekjes ook perfect zonder al deze dingen maken, aan jou de keuze. Het voormalige recept haalde aan dat je er zelfs nog wat cornflakes en/of dadels bij kan toevoegen.

Bereiding

  • Klop met de mixer alle suiker samen met de boter en vervolgens de suiker, tot een smeuïg geheel.
  • Voeg de havermout en bloem toe en mix nog even tot een mooie massa. Bij dit recept moet niets volledig opgeklopt worden, gewoon mooi gelijkmatig mengen is noodzakelijk.
  • Met een houten lepel kan je nu nog alle andere dingen toevoegen, zoals witte chocolade (gehakt of gekocht als chocoladedruppels) en gehakte noten.
  • Verdeel de massa gelijkmatig over de bakplaat met bakpapier. Je kan ook aparte hoopjes maken, maar ik ondervond dat ze helemaal over liepen en uiteindelijk toch al het deeg als één massa werd gebakken. Misschien lukt het als je er echt héél veel spatie tussen laat.
  • Bak de koekjes op een oven van 180° voor ongeveer 17 minuten tot ze lichtbruin zien.
  • “Snijd” ze met een schepper (of mes), zodat je de gewenste grootte van de koekjes zelf kan kiezen. Ik varieerde wat in rechthoekjes en vierkantjes.
  • Laat ze even afkoelen op een rooster, want ze moeten nog wat harder worden.
  •  Zijn de havermoutkoekjes volledig afgekoeld, kan je ze bewaren in een afsluitbare doos.

DSC05422

DSC05420

 

Recepten met jullie delen zijn heel nuttig als je geinteresseerd bent en zelf graag bakt. Deze koekjes zijn niet moeilijk en je hebt er niet al te veel ervaring voor nodig. Bovendien zijn ze nog redelijk gezond door de beperkte hoeveelheid suiker en boter, maar wel met havermout. Met als resultaat een zoet koekje met veel bite en variatie, die gasten, familie of vrienden zullen appreciëren.

Wat zijn jouw lievelingskoekjes?

Advertenties

14 gedachten over “Havermoutkoekjes met noten en witte chocolade

Reageer met liefde.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s