Dierenleed in ruil voor schoonheid

Wat weet jij eigenlijk over dierproeven? Wereldwijd wordt in de media weinig aangehaald over het dierenleed dat dieren ondergaan tijdens deze vreselijke marteling. Lees verder als jij hier ook meer duidelijkheid over wil.

eceae_bunny

 

Dierproeven zijn een wereldwijd probleem, maar laat ons even focussen op België en Europa in verband met cosmetica. Bij dierproeven wordt er gebruik gemaakt van gewervelde dieren waar men proeven op uitvoert. Wat op zich niet zo erg is, ware het niet dat ongeveer 86 % van de onschuldige dieren sterft door deze testen. Als slachtoffer worden meestal muizen uitgekozen. Vroeger waren dat kikkers, of zelfs katten en honden! Men onderwerpt ze aan een reeks experimenten in een laboratorium of in de leefomgeving van de beestjes zelf.

Wat is de oorzaak van dit probleem? Voor de voorstanders zijn deze testen erg van belang. Ten eerste moeten cosmetische producten grondig worden getest om de veiligheid te garanderen. Je kan moeilijk iets op de markt brengen, als het niet verantwoord is. Ten tweede moet men daarvoor wel beroep doen op dieren, want men kan natuurlijk geen mensen uitpikken wanneer er levensbedreigende risico’s op de loer liggen.

De gevolgen van dierproeven zijn helaas niet op één hand te tellen. Uit vele invalshoeken worden zulke initiatieven gezien als pure dierenmishandeling. Je kan immers niet spreken over een wetenschappelijke vooruitgang die kan worden geboekt, want men test enkel voor cosmetica. Je zou dus kunnen zeggen dat we dieren enkel pijn doen voor schoonheid, want make-up is niet broodnodig om te leven. Het is slechts een egoïsme van de mens, daarom maakt men er zo’n groot probleem van.

Dierenrechtenorganisaties zoals bijvoorbeeld GAIA maken deel uit van de tegenstanders. Ze zijn niet alleen bekommerd over het welzijn van dieren in het algemeen, GAIA pleit ook voor het afschaffen van al het dierenleed dat bij deze proeven gemoeid gaat. Sinds 1990 is de organisatie aangesloten bij The European Coalition to End Animal Experiments, kortweg het ECEAE. ECEAE is een Europese coalitie die zich vanaf de oprichting sterk inzet voor een verbod op alle soorten dierproeven. Hun sterke inzet werd in 2013 beloond met een officieel,

Europees verbod. Deze nieuwe wet houdt in dat men geen dierentesten meer mag plegen voor cosmetische doeleinden. Dit is niet alleen goed nieuws om het geweten van de bevolking te sussen, verschillende cosmeticamerken zijn ook heel tevreden met deze nieuwe wet. Goede voorbeelden van make-up merken die ook denken aan het milieu en aan het welzijn van dieren, zijn The Body Shop (TBS) en Lush. TBS is vanaf 1996 al bezig met vegetarische producten, waarvan ze beweren dat niets ooit op dieren is getest. Ook Lush ligt in de lijn van zijn concurrent: de keten wil bovendien dat hun handgemaakte producten ook nog eens biologisch en vers zijn.  De beide ketens zijn zeker van invloed geweest om alternatieven te bieden voor dierenmishandeling. Enerzijds zijn het beiden merken die in meerdere landen verkrijgbaar zijn en anderzijds zijn ze al een tijdje aangesloten bij het HCS. The Humane Cosmetics Standard is het broertje van ECEAE, maar dan internationaal. Na de wet die in Europa geldt, valt het nog te betwijfelen of andere werelddelen ons zullen volgen. Daarom is het van belang dat acties door toedoen van dergelijke organisaties blijven bestaan.

De oplossing van de dierenproeven is hierbij al aangehaald: de wet heerst al een jaar in Europa. Natuurlijk wil men ook nog de rest van de wereld overtuigen. Het 3V-beleid is een belangrijk kenmerk die men het best in zo veel mogelijk bedrijven zou toepassen, om de impact voor de dieren tijdens de testen te verlagen. Deze 3 V’s staan voor Vervanging, Vermindering en Verfijning. Het aantal dieren waarop men test, dat drastisch moet verminderen houdt Vermindering in. Bij de Verfijning is het belangrijk dat de dieren minder pijn lijden en dat er minder sterven. Vervanging is het beste alternatief: in plaats van echte dieren, gebruik je kunstmatig gevormde ratten of –cellen. Er kan ook gebruik worden gemaakt van slachtafval of overgebleven, menselijke huid van bijvoorbeeld chirurgische ingrepen.

Europa mag van geluk spreken dat na jaren van onenigheid er eindelijk een oplossing ontstond voor dierproeven op cosmetica. Men heeft al heel wat bereikt, zo zie je maar dat de aanhouder wint. Helaas worden er nog altijd onschuldige dieren schade berokkent bij dierproeven die niets met cosmetica te maken hebben. De volledige strijd is zeker nog niet gestreden.

Dit informatief artikel met probleemstructuur schreef ik voor school, maar leek me leuk om te delen. Had jij er wat aan?

Advertenties

9 gedachten over “Dierenleed in ruil voor schoonheid

  1. Topper, je moet een lintje krijgen! Het is echt enorm aan het toenemen nu er weer in China op dieren moet worden getest, zelfs MAC is overstag gegaan. Het nummer één merk wat juist er tegen was, maar vaak zijn de inkomsten belangrijker. Heel jammer. Dit jaar ben ik overgegaan naar dierproefvrije make-up, omdat ik het niet nodig vind dat er op dieren moet worden getest. Al dat leed voor schoonheid, inderdaad. Het is nergens voor nodig, men wilt zichzelf opgeven voor de testen, waarom niet op mensen testen? Mooi artikel dame. 🙂

Reageer met liefde.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s