Helen Vreeswijk Vs.|Loverboys Vs. Zwijgplicht

helen vreewijk vs done

Van deze boeken heb ik beiden erg genoten! Daarom ook dat ik ze tegenover elkaar wilde zetten. Even voor de duidelijkheid: de samenvattingen zijn zelfgemaakt zonder bronnen of internetspinsels.

Loverboys

Samenvatting

Lisa en Kelly zijn al jaren de beste vriendinnen. Wanneer ze via via de geheimzinnige en mysterieuze Mo leren kennen, gaat de bal aan het rollen. Lisa en Kelly worden immers beiden verliefd op de twintiger door zijn vlotte praatjes, dure cadeau’s en aandacht. Hierdoor vervaagt hun vriendschap zonder dat ze het goed en wel beseffen. Maar wat ze niet weten is dat Mo in werkelijkheid een loverboy is. De twee ex-vriendinnen raken beiden verstrikt in hun web van leugens en Mo heeft hen in de klauwen van de prostitutie gegrepen.

Beoordeling

Het boek heeft me tot inzicht gebracht dat je uit je doppen moet kijken, want voor je het weet ben je naïef bezig. Behoud je principes en wijk niet af van wat je denkt dat goed is. Dat is al het eerste punt. Ook biedt het boek een ruime kijk op de mogelijkheden van vriendschap. Want, op het einde, hebben de twee hartsvriendinnen uiteindelijk hetzelfde ervaren en meegemaakt dat ze zo goed weer met elkaar overwegkunnen, dat hun vriendschap heel dit scenario overleeft. Het is ook geen typisch prostitutieverhaal, maar echt simpelweg eerder een liefdesverhaal die je meeneemt naar verborgen geheimen et cetera.

8.5 / 10

 

Zwijgplicht

Samenvatting

Arjan is een typische tienerjongen die stoer door het leven gaat en het niet zo nauw heeft met de regels van zijn ouders. Daarom wil hij zijn macho-imago liefst niet verliezen door de verplichte stage van school. Maar als blijkt dat hij er nog wel voor vergoed wordt, neemt hij de baan in het verzorgingstehuis de Waterlelie. De hele dag zich bezighouden met oudjes, ze verzorgen, een praatje slaan… is nu niet meteen zijn favoriete bezigheid. Al snel komt hij in contact met één van de oudere vrouwtjes, Joke Drenth, die hem het één en ander wijsmaakt. Er zouden gewonden zijn gevallen en zelfs moorden zijn gepleegd door de plaatselijke “ratten”, zoals zij het hem uitlegt tenminste. In eerste instantie gaat hij er niet op in, maar als er steeds vreemdere dingen gebeuren, lijkt hij wel in een detectiveverhaal te worden meegesleept.

Beoordeling

Het was eens een spannend boek om duimen en vingers bij af te likken, geloof me. Of er al dan niet ratten of daders zijn moet je zelf uitzoeken, maar ik kan je wel al meegeven dat ik de anekdotes die de oude vrouw steeds vertelde aanslepend vond. Het einde is ook niet helemaal wat je ervan zou verwachten en dat is helemaal geweldig, want niemand heeft wat aan simpel op te lossen detectivescènes.

7,5/10

 

Winnaar van de Vs.

Laten we beginnen met te zeggen dat het niet het eerste boek is dat ik ooit eens las van Helen Vreeswijk. Door haar werk als rechercheur komt ze in aanraking met onmogelijke, maar toch waargebeurde verhalen. Met wat aanpassingen schreef ze hiervan al een tiental non-fictie boeken over boeiende onderwerpen. Haar stijl is herkenbaar bij een vergelijking met Dirk Bracke, maar Bracke schrijft volgens mij meer details en uitdrukkingen, gaat wat dieper in de stof. Terwijl Vreeswijk wat meer zich focust op gesprekken in haar boeken. Kortom: ze zijn aan elkaar gewaagd.

Maar als ik dan echt een favoriet moet kiezen voor deze Vreeswijk Challenge/Versus, kies ik Loverboys. Je haalt er veel meer uit, veel meer inzichten (vergeten, kijk maar terug!), en het leest ook vlotter door het standpunt van de tieners. Akkoord, de scores liggen dicht bij elkaar, maar ik heb het meest gehad aan het eerste boek. En hopelijk jij ook. Een detectiveverhaal zou ik niet snel lezen, maar hoe dat het was geschreven is wel heel iets anders. Dat bepaalde mee mijn keuze.

Wat vind jij van Helen Vreeswijk en deze boeken?

Advertenties

10 gedachten over “Helen Vreeswijk Vs.|Loverboys Vs. Zwijgplicht

Reageer met liefde.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s